- Hitovi: 1718
Na dvodnevnoj konferenciji u organizaciji HGK raspravljat će se o pitanjima sigurnosti hrane, prometu roba preko granica EU te o godišnjim planovima nadzora i rizika u prehrambenoj industriji.
Ulaskom u Europsku uniju doći ćemo na novo veliko tržište čijim ćemo zahtjevima i izazovima moći odgovoriti samo visokom kvalitetom hrane i visokom produktivnošću kazao je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina na otvaranju 6. konferencije o sigurnosti i kakvoći hrane u Hrvatskoj koja se od utorka u organizaciji Hrvatske gospodarske komore održava u Opatiji.
Na dvodnevnoj konferenciji o pitanjima sigurnosti hrane, prometu roba preko granica EU te o godišnjim planovima nadzora i rizika u prehrambenoj industriji raspravljat će predstavnici mjerodavnih tijela, gospodarstvenici i drugi koji posluju s hranom. Jakovina je istaknuo da nam u području sigurnosti i kakvoće hrane predstoji praćenje i usklađivanje s regulativom EU te da u dijelu nadzora hrane treba napraviti dodatni iskorak. Stoga su laboratorijima zadani novi zadaci i viši međunarodni standardi koji će uskoro vrijediti i na našem području.
Uvjeren sam da ćemo suradnjom svih koji su uključeni u sustav sigurnosti i kakvoće hrane razviti tržište i biti konkurentni u europskim uvjetima istaknuo je Jakovina koji je pozvao sve proizvođače autohtonih proizvoda da se radi zaštite nacionalnog gastronomskog identiteta jave u mjerodavno ministarstvo.
Pomoćnica ministra poljoprivrede Božica Rukavina navela je da će Hrvatska ulaskom u EU morati imati uspostavljen sustav službenih i referentnih laboratorija. Do sad su ovlaštena 23 službena laboratorija, a 17 ih je u postupku. U Hrvatskoj imamo još dva dodatna referentna područja, maslinovo ulje i proizvode od meda, za koje također nemamo ovlaštene referentne laboratorije upozorila je Rukavina koja je također istaknula važnost predstojeće izmjene propisa radi usklađivanja sa zakonodavstvom EU. Treba unaprijediti sustav brzog uzbunjivanja, izraditi opći plan upravljanja krizom, revidirati nacionalni plan službenih kontrola i pripremiti izvješće o provedenim službenim kontrolama objasnila je Rukavina.
Nakon prvog dana konferencije održana je gala večera za sve uzvanike koje su zabavljali Bosutski bećari.
- Hitovi: 1778
Na sijelu glumci, njihovi domaćini i gosti tradicionalno se druže uz slavonske
gastronomske specijalitete, sportske i zabavne aktivnosti, a između ostalih u ovoj "slavonskoj užvanciji" vidjeli smo Joška Ševu, Špiru Guberinu, Nadu Subotić , Maju Lučić, Anju Šovagović-Despot
Glumci su uz izvrsnu hranu i vesele "Bosutske bećare", igrali nogomet , te ponovo nakon dužeg vremena i tenis.
Ovogodišnji domaćin festivala je grad Vinkovci i Vlatko Dulić.
Svečanost dodjele nagrada i priznanja održano je u ponedjeljak 21. svibnja s početkom u 20,00 sati u Gradskom kazalištu ''Joza Ivakić''.
- Hitovi: 2095
U subotu, 5.svibnja, u hotelu ''Slavonija'' Vinkovački šokački rodovi već osmu godinu
za redom organizirali su Šokačku zabavu, radi se o velikom Šokačkom okupljanju u kojem sudjeluju i brojni Vinkovčani.
Vinkovačka modna kreatorica Slavica Musa predstavila je svoje kreacije pod nazivom ''Roses'' u kojima predstavlja tradicionalno šokačko ruho, a održana je i aukcija slika kako bi se prikupila novčana sredstva za stan u Zagrebu (režije ), koji je u vlasništu Udruge ''Hrvatska žena'' Vinkovci, za potrebe maligno oboljele djece.
Na kraju recimo da su goste zabavljali Tamburaški sastav ''Bosutski bećari'', Muška pjevačka skupina ''Panjevi'' iz Privlake i grupa ''Neutral''.
Kao i potekle godine u goste su dokekali članovi udruge ''Šokačka grana'' iz Osijeka s predsjednicom Verom Erl.
- Hitovi: 1787
Na Babinom kuku održan je 9. Mediteranski sajam zdrave prehrane, ljekovitog bilja i zelenog poduzetništva i 4. Dani meda. Sajam i sva događanja vezana uz ovu manifestaciju svake godine okupi proizvođače iz svih hrvatskih županija. Središnje mjesto većine događanja je bio hotel Tirena. Uz izlagače i bogat kulturno - umjetnički program Bosutske bećare i dalmatinske klape u sklopu sajma održavao se i niz predavanja, okruglih stolova i radionica.
Svečanost otvaranja održana je na Trgu Marina Držića, ispred Hotela Tirena. Dopodne su održavane radionice pletenja pomi Udruge Deša. I ove je godine za sudjelovanje na sajmu bilo veliko zanimanje, pa je dio izlagača morao biti odbijen. Naime, javilo ih se 273, a mjesta ima samo za 220, rekao je inicijator i voditelj ove manifestacije Vedran Kraljević.
U sklopu sajma ove godine bilo je riječi, između ostaloga, i o kulturi stanovanja, a predstavljeno je i vozilo na električni pogon. Cjelokupna manifestacija je, kako uvijek naglašava i organizator, u funkciji održivoga razvoja, te će pozornost biti usmjerena i na fenomen globalnog zatopljenja.